Taal

                                                                                                                            

                                                                                                                             

 

Taal zorgt ervoor dat wij met elkaar contact kunnen hebben, onze gedachten en gevoelens kenbaar kunnen maken en duidelijk kunnen maken wat we willen en denken. Voor ieder mens is taal dus een cruciaal hulpmiddel. Wanneer iemand problemen heeft met taal, staat dit een goede communicatie in de weg. Dit kan allerlei gevolgen hebben, zoals gedragsproblemen. Werken aan taal is dus werken aan een betere communicatie.
Mensen zijn overigens de enige levende wezens op aarde die met taal communiceren.

 

 

De belangrijkste taal georiënteerde stoornissen zijn:

De taalontwikkelingsstoornissen(TOS)bij kinderen

Kinderen met een taalontwikkelingsstoornis hebben moeite met taal. Ze hebben vaak problemen met spreken en het begrijpen van de taal. Ook hebben deze kinderen een kleine woordenschat. Dan wordt het moeilijk om een opdracht van de leerkracht uit te voeren! Je kind kan daar erg onzeker van worden. Het trekt zich terug of wordt juist agressief. Door de taalproblemen heeft je kind vaak moeite met het omgaan met klasgenoten. En ook als ouder weet je soms niet meer wat je moet doen om je kind te helpen. Dan kun je wel wat hulp gebruiken. 

 

Afasie:

Het verlies van taalvermogen na een hersenbloeding of beroerte, of na een hersenbeschadiging als gevolg van een ongeval,